Dekalb C955 Silajlık Mısır Tohumunun Güçlü Yönleri
Güçlü Kök ve Gövde Yapısı - Güçlü ve sağlıklı kök ve gövde yapısıyla hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans
Süt Verimliliği - Doğru silaj hasadı ile silaj kalite değerlerinizi arttırarak sütün verim ve kalitesini arttırın.
Yaş Verim - Her toprak koşuluna adaptasyonu yüksek tohumları kullanarak tarlanızın gerçek potansiyeline ulaşın, dekar başına düşen kazancınızı arttırın.
AGRONOMİK ÖZELLİKLER |
|
Sık Ekime Uygunluk |
İyi |
Kök/Gövde Yapısı |
Mükemmel |
Sıcak Stresi Toleransı |
Mükemmel |
Koçan Yapısı |
İyi |
Hasat Görüntüsü |
Mükemmel |
Hasat Penceresi |
Mükemmel |
Yaş Verim |
Mükemmel |
Silaj Verimi |
Mükemmel |
Olum Grubu |
800 |
MISIR’IN GENEL ÖZELLİKLERİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hazırlayan: Ercan TURAN (Ziraat Mühendisi - Tarla Bitkileri)
Önemi:
Mısır bitkisinin kökeni ve gen merkezi Amerika kıtasıdır. Mısır bitkisi dünyada ve ülkemizde bitkisel kökenli proteinlerin yeterli ve ekonomik üretimi için büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde mısır tarımı hayvansal protein üretimine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bu bitkiden elde edilen nişasta, glikoz ve yağ ülke ekonomimizde ham madde açısından büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde mısır üretimi ile özellikle sulanabilir tarım arazilerinin artmasına bağlı olarak son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Uygun iklim şartlarına sahip ve sulanabilen tarım alanlarında mısır ikinci ürün olarak ekilmekte, süt ve besi hayvanı yetiştiricileri için kaliteli, bol ve ucuz yem kaynağı sağlamaktadır.
Bitkisel Özellikleri:
Kök:Mısır saçak kök sistemine sahip bir bitkidir. Mısır kökleri 60–80 cm yanlara ve 2–2,5 m derinliğe inebilmektedir. Mısırda geçici, kalıcı ve destek kökleri olmak üzere üç türlü kök bulunmaktadır.
Sap ve yaprak: Mısır bitkisinde sap, boğum ve boğum aralarından meydana gelir. Mısırda bitki boyu ortalama 1–3 metre arasında değişmektedir. Bazı durumlarda bitki boyu 5–6 metreye kadar çıkabilmektedir.
Özellikle kurak bölgelerde ve tane üretimi için üretilen mısır çeşitlerinde kardeşlenme istenmez. Silajlık olarak yetiştirilen çeşitlerde ise kardeşlenme istenir.
Çiçek:Mısır bitkisinde tepe püskülünde erkek çiçekler, sap boğumlarından çıkan koçanlar üzerinde ise dişi çiçekler yer almaktadır.
Mısır yaklaşık % 96 oranında yabancı döllenen bir bitkididir.
Adaptasyon ve İklim İstekleri:
Mısır sıcak iklim tahılıdır. Mısır tohumu 10–11 °C’de çimlenmeye başlar. Yaklaşık 5–10 cm derinliğindeki toprak sıcaklığı 15 °C’ye ulaştığında ise çimlenme hızlanır. Bu şartlarda ekimden 7–10 gün sonra çıkış görülür. Mısır üretimi için 30–35 °C’ler arasındaki sıcaklıklar uygun olmaktadır.
Mısır bitkisinin ortalama ve en düşük nem isteği, sıcaklığa ile alınabilen su miktarına bağlı olarak değişmektedir. Fakat nem oranın % 60’ın altına düşmemesi gerekir.
Toprak İstekleri
Mısır yetiştiriciliği için en uygun topraklar sıcak, tınlı organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı, iyi havalanan topraklardır. Toprağın pH derecesi 6–7 olmalıdır. Aşırı asitli ve alkali topraklar istenmez.
Yetiştirilmesi
a) Toprak Hazırlığı ve Ekim İşlemi:
Mısır yetiştiriciliğinde toprak işlemenin başlıca amacı, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, ön bitkiden kalan sap artıklarını toprağa gömmek, toprağı havalandırmak ve yabancı otları yok ederek toprakta depolanan su miktarını arttırmaktır. Mısır ana ürün olarak ekilecekse toprak hazırlığı esas olarak sonbaharda başlar. Bu amaçla tarladaki ön bitki hasat edildikten sonra mısır ekimi düşünülen tarla pulluk ile yaklaşık 8–10 cm derinlikte sürülür ve bitki artıkları toprağa karıştırılır. Daha sonra sonbaharda toprak 20–25 cm derinliğinde sürülür. Mısır bitkisi düzgün bir çıkış için nemli bir tohum yatağı ister. Bu amaçla tarla ilkbaharda toprak tavında iken, önce kültivatör ve sonra tırmık veya yaylı tırmık ile 10–15 cm derinliğinde işlenerek ekime hazırlanmalıdır.
Mısır ikinci ürün olarak ekilecekse haziran ayı içinde yapılacak ön bitki hasadından sonra saplar hemen tarladan uzaklaştırılır, tarla sulanır ve toprak tava gelince sürülür. Tarla sürümünde diskaro ve yaylı tırmık kullanılır. Mısır ekimi yapılacak tarlada yabancı ot problemi yoksa birbirine dik istikamette çekilen goble disk ile toprak işleme yapılır. Ülkemizde Çukurova Bölgesi gibi düşük rakımlı bölgelerde en uygun ekim zamanı nisan ayının başlarıdır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yüksek rakımlı bölgelerde ise mayıs ayı içerisinde ekim yapılmalıdır.
Mısır bitkisinde ekim derinliği 2–7,5 cm arasında değişmektedir. Ekim yapılacak toprağın yüzeyi kuru ve sıcak ise ekim derinliği arttırılabilir. Mısır tohumu daha nemli bir ortama bırakmak için killi topraklarda 7,5–8,5 cm, siltli topraklarda 10–11,5 cm ve kumlu topraklarda 12,5 cm derinliğe kadar ekimi yapılabilir. Toprak rutubeti ve sıcaklığının yeterli olduğu topraklarda ve uygun ekim zamanında ekim derinliği 5 cm olmalıdır. Ekim makineleri ile mısır ekiminde 2–2,5 kg/da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır.
Bakım
Mısır bitkisinde başlıca bakım işleri çapalama, seyreltme, boğaz doldurma, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadeledir.
Hasat ve Harman
Mısır bitkisinde hasat için danelerdeki nem oranı ölçülmelidir. Nem ölçme imkânı yoksa hasat olgunluğu danelerdeki değişimler gözlenerek tespit edilir. Fizyolojik olgunluğa ulaşan mısır daneleri % 35 oranında nem içerir. Bu oran % 30–32 düzeyine geldiğinde mısır olgunlaşmış sayılır. Mısır bitkisi için en uygun hasat zamanı danedeki nem oranının % 25 olduğu dönemdir.Silajlık mısırlar süt olumu devresi sonunda, yaprakların henüz yeşil olduğu zamanda hasat edilir. Toprak yüzeyinden sapları ile birlikte kesilerek parçalanır ve tekniğine uygun olarak silaj yapılır. Silajlık mısır hasadı gecikirse protein oranı azalır ve selüloz oranı artar
Depolama
Mısırın muhafaza edileceği depoları, özellikle daneyi kuru ve serin tutmalı, ayrıca depo zararlılarına karşı koruyacak özellikte olmalıdır. Mısır depolarında bulunması gereken başlıca özellikler:
Depo temiz olmalı,
Depodaki oransal nem % 50’nin üzerinde olmamalı.
Depo sürekli kontrol edilip havalandırılabilir özellikte olmalı.
Depo içi sıcaklığı 0-20 0C’ler arasında sabit tutulmalı.
Depo tabanı ahşap olmalıdır.
Depoya yapılacak Mısır yığınları 10-15 cm’yi geçmemelidir.
Yığın yapılmış mısırlar sık sık karıştırılarak havalandırılmalıdır.
Teslimat Şartları
Genel iade şartları;
İadeler mutlak surette orijinal kutu veya ambalajı ile birlikte yapılmalıdır. Orijinal kutusu/ambalajı bozulmuş (örnek: orijinal kutu üzerine kargo etiketi yapıştırılmış ve kargo koli bandı ile bantlanmış ürünler kabul edilmez) tekrar satılabilirlik özelliğini kaybetmiş, başka bir müşteri tarafından satın alınamayacak durumda olan ürünlerin iadesi kabul edilmemektedir.
İade etmek istediğiniz ürün ile birlikte orijinal fatura (sizdeki bütün kopyaları) ve iade bilgilerini içeren İade Formu’nu https://www.tarimmahsulleriofisi.com/teslimat-ve-iade/iade-ve-degisim doldurarak göndermeniz gerekmektedir.
İade etmek istediğiniz ürün / ürünler ayıplı ise kargo ücreti www.tarimmahsulleriofisi.com tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda da Yurtiçi Kargo ile gönderim yapmanız gerekir. Diğer durumlarda ise kargo ücreti tarafınıza aittir.
Ürünlerin orijinal ambalajları açıldığında veya deforme edildiğinde iade işlemleri mümkün olmamaktadır.
Ürün kutusundaki koruma bandı veya hologram açılmamalıdır. Çizik, hasar vs. olmamalıdır.
Diğer Ürünlerin iadesinde;
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek ürünler ,tek kullanımlık ürünler, kopyalanabilir veya değiştirilebilir ürünler, hızlı bozulan veya son kullanım tarihi geçen ürünlerin iadesi mümkün değildir.